Het verhaal van Armand

Door Armand van Velzen

"​​​​​​In het dorp waar ik opgegroeid ben, woonde een jongen die bij het Korps Mariniers zat. Als hij na een oefening of uitzending weer thuiskwam, werd hij ontvangen als een held. Prachtig vond ik dat. Ik was een avontuurlijk ingestelde jongen en zo’n uitdagende baan sprak tot mijn verbeelding. Na mijn vwo ben ik eerst economie in Breda gaan studeren, maar na een jaar begon het toch te kriebelen. Ik heb me laten keuren en ben in 1998 met de officiersopleiding bij het Korps begonnen."

Leren leidinggeven

"Mijn studietijd aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder was fantastisch; ik heb er maten voor het leven gemaakt. In 2003 studeerde ik af en vertrok ik als officier voor een operatie naar Zuid-Amerika. Daar, maar ook op andere plekken in de wereld, heb ik veel leidinggevende ervaring opgedaan. Ik heb kleine, maar ook hele grote teams aangestuurd. Daarnaast heb ik een specialistische taak gehad als Forward Air Controller en zorgde ik onder meer voor de veilige inzet van luchtwapens ter ondersteuning van grondtroepen."

Kantoorbaan

"In 2010 ben ik op kantoor gaan werken. Eerst als Hoofd Werving in Amsterdam en daarna als Hoofd Kennismanagement, Innovatie & Kwaliteitsborging bij het Mariniers Opleidingscentrum op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Die functies waren om meerdere redenen heel leuk. Als Hoofd Werving sta je met één been in de maatschappij; je werkt met studenten, scholieren en reclamebureaus. Daarnaast leer je heel resultaatgericht werken en krijg je duidelijke taken mee."

Ondernemer worden

"Ik kom het best tot mijn recht als ik de touwtjes in handen heb. In Rotterdam had ik het goed naar mijn zin, maar ik was nieuwsgierig naar wat ik nog meer zou kunnen. Daarom besloot ik vrijwillig mijn ontslag in te dienen bij Defensie en voor mezelf te beginnen. Samen met een jaargenoot en mede-marinier ben ik in 2013 een eigen bedrijf gestart. Dit vormde de basis voor het ontstaan van Allied Forces Consultancy in 2017, waarbij we bedrijven helpen op het gebied van leiderschap- team- en organisatieontwikkeling met als doel het realiseren van meetbare resultaten in de business. Dit doen we voor verschillende opdrachtgevers en in verschillende branches. Wij geloven dat wanneer de mensen en de teams in een flow komen elk resultaat mogelijk is. Net zoals bij de mariniers."

De beste start van je toekomst

"Als officier heb ik geleerd om optimaal leiding te geven, het beste uit een team te halen en heel planmatig te werk te gaan. Succes behalen is een kwestie van duidelijk definiëren wat het resultaat moet worden. En dat plannen, uitvoeren, bijsturen en vooral doorzetten; blijven doen wat nodig is om tot een succes te komen. Ook heb ik in mijn tijd als militair ontdekt wat broederschap en echt samenwerken is. Belangrijke softskills die je niet tijdens een ‘gewone’ hbo- of wo-opleiding opdoet. Als ik terugkijk, heeft mijn tijd bij Defensie een belangrijke basis gelegd voor de rest van mijn carrière."