Jouw maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij Defensie

MDT header foto aangepast

Ben jij tussen de 17 en 27 jaar oud? Klaar voor een nieuwe uitdaging? Meld je aan voor de meest avontuurlijke maatschappelijke diensttijd (MDT) van Nederland! Ga mee op  MDT Missie en krijg een nieuwe blik op jezelf, de ander en de samenleving.

Defensie is onmisbaar voor de samenleving. Defensie beschermt namelijk wat ons dierbaar is in een wereld vol onrust. Inzet binnen Defensie doe je dan ook niet alleen voor jezelf maar vooral voor anderen. Wij willen jou meenemen in deze ervaring. Samen met onze partner YourCube organiseert Defensie de MDT missie. Door de maatschappelijke kennis van YourCube én Defensie ontwikkel je een nieuwe blik. Hoe je naar jezelf, de ander en de samenleving kijkt. Het laat jou ervaren dat je een samenleving met elkaar maakt. Centraal staan hierbij drie uitgangspunten, gebaseerd op onze militaire waarden en expertise:

  • Verbinden door kameraadschap
  • Grenzen verleggen in teamwork
  • Maatschappelijke impact met leiderschap

Tijdens dit traject ga je samenwerken met een diverse groep jongeren, leer je praktische skills for life en motiveren we je om je direct in te zetten voor een ander. Daarnaast ga je meer leren over jezelf. Elk besluit brengt iets in beweging. Welke kant ga jij op?

Jongeren aan de slag voor hun MDT (maatschappelijke diensttijd) bij Defensie

Hoe ziet jouw MDT missie er uit?

Jouw MDT Missie gaat van start met een intake en kennismaking in jouw regio. Hier maken wij kennis met elkaar en ga je kijken naar jouw persoonlijke invulling van de MDT Missie samen met YourCube, onze maatschappelijke partner. Na deze intake gaat jou MDT Missie van start met de driedaagse Impact Bivak. Tijdens de Impact Bivak dagen wij je uit om jouw fysieke en mentale grenzen op te zoeken. Je komt erachter hoe je met een team jezelf, elkaar en de samenleving kunt versterken. Ook leer je militaire skills en drills die je later nog goed van pas zullen komen. Tijdens de bivak maak je kennis met Defensie en haar rol in het beschermen van vrede, vrijheid en veiligheid. Daarnaast ga je samen met jouw team op een Sociale Missie, waarbij je direct wat terugdoet voor de samenleving.

Jouw sociale missie

Na afloop van de Impact Bivak start jouw Sociale Missie, onder begeleiding van YourCube. Samen met jouw coach stel jij een persoonlijk plan op, waarin jij zelf bepaalt hoe deze sociale missie eruit gaat zien. Hierna ga je zelf aan de slag! Ben jij geïnteresseerd in de zorg? Ga dan aan de slag in een bejaarden te huis! Maak jij je druk om global warming? Zet je dan in voor een milieuorganisatie. Jij bepaalt!

Je krijgt een aantal maanden de tijd om jouw persoonlijke sociale missie af te ronden. Heb jij deze missie volbracht? Dan moet dit natuurlijk gevierd worden! Tijdens de Reünie van de Impact Bivak worden jij en je teamgenoten in het zonnetje gezet. We sluiten de MDT Missie feestelijk af en geven jou je eigen Europass. In je Europass zijn al jouw vrijwilligersprojecten en nieuwe skills officieel vastgelegd.

Jongeren aan de slag voor hun MDT (maatschappelijke diensttijd) bij Defensie

Is dit iets voor mij?

Bij de MDT Missie zijn in principe alle jongeren tussen de 17 en 27 jaar welkom. Wees gerust, je hoeft geen ambitie te hebben om militair te worden om je MDT bij Defensie in te vullen. Wel is het van belang dat je fysiek en mentaal in staat ben om drie dagen het uitdagende programma van de Impact Bivak te volgen. Het is belangrijk dat je een nieuwsgierige en open blik hebt. Dat jij jóuw grenzen leert kennen en misschien dat jij deze zelfs een stukje kunt verleggen. Ervaar hoe jij van betekenis kunt zijn met jouw talenten en kwaliteiten voor anderen. Geef jouw zelfvertrouwen een boost. Klaar om je handen uit de mouwen te steken? Meld je aan!

Wanneer kan ik meedoen?

Zoals aangegeven is de driedaagse Impact Bivak een belangrijk onderdeel van de MDT Missie. Zoals bij iedere missie is niet alles reeds van te voren bekend. Zoals wat je precies gaat doen en waar je precies terecht komt. Dat is onderdeel van het avontuur.

Gezien de COVID-19 maatregelen zijn YourCube en Defensie druk bezig een nieuw programma voor 2020 & 2021 op te stellen. Houdt de website in de gaten voor nieuwe data!

Daarnaast houden wij de locaties nog eventjes geheim. Anders zou het natuurlijk geen echte missie zijn! Wel kunnen wij verklappen dat de locaties goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer en dat wij rekening houden met het idee dat jij vanuit alle hoeken van het land zou kunnen komen.

Jongeren aan de slag voor hun MDT (maatschappelijke diensttijd) bij Defensie

Aanmelden

Ben jij geïnteresseerd in een maatschappelijke diensttijd (MDT) bij Defensie? Waarin je samenwerkt met een diverse groep jongeren, praktische skills for life leert en je direct kunt inzetten voor de ander? Binnenkort kun je je rechtstreeks aanmelden via yourcube.nl. Wil je daar niet op wachten? Stuur dan vast een mailtje naar yourcube@tijdvooractie.nl, met je naam, woonplaats en geboortedatum. Mocht je inhoudelijke vragen hebben, stuur dan een mail naar mdt@mindef.nl.

Meedoen als militair?

Werk je al bij Defensie, en wil je graag bijdragen aan dit MDT project bij Defensie? Laat het ons weten via dit mailadres: mdt@mindef.nl 

Alvast bedankt voor je inzet!

 

IN SAMENWERKING MET:

Yourcube logo