Loopbaan na Defensie

Ben je (ex-)defensiemedewerker en houd je contract bij Defensie op? Vind je het lastig om werk te vinden, zit je met een vraag over je toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt of heb je vragen over opleidings- en stagemogelijkheden? Vanuit Defensietalenten (afdeling Employability) ondersteunen wij jou in deze zoektocht en zetten de Employability collega’s hun brede netwerk binnen- en buiten Defensie in. Neem contact op met het Employabilitycentrum bij jou in de regio (zie onderaan deze pagina), dan gaan we kijken hoe onze 'consulenten arbeidsmobiliteit' je verder op weg kunnen helpen.

Ben Klunder - Senior Externe Contacten

Ben je als burgerambtenaar of beroepsmilitair werkzaam geweest bij het Ministerie van Defensie? Zit je in een uitkeringssituatie en heb je momenteel geen werk? Ontvang je een WW-uitkering? In ontslagsituaties komen veel vragen op je af. Er zijn tal van regelingen die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Op deze website vind je informatie over regelingen die voor jou van belang kunnen zijn:

WWplus

WWplus is verantwoordelijk voor het uitkeren van de bovenwettelijke uitkeringen (BWW-uitkering) bij werkloosheid en loonaanvulling bij lager betaald werk. Kijk voor meer informatie op de website van WWplus.

Bovenwettelijke uitkering

De bovenwettelijke uitkering is een aanvulling op je WW-uitkering die je van het UWV ontvangt. Als je recht hebt op deze uitkering kan dat betekenen dat je een hogere WW-uitkering ontvangt of dat je uitkering over een langere periode loopt. Kijk voor meer informatie over de BWW-uitkering zoals de aanvullende- en aansluitende BWW-uitkering in het Besluit bovenwettelijke uitkeringen bij werkloosheid voor de sector Defensie.

Hoe en wanneer een BWW-uitkering aanvragen bij WWplus?

Een BWW-uitkering vraag je met je WW-beschikking van het UWV aan bij WWplus. Dit doe je direct na ontvangst van de WW-beschikking met het aanvraagformulier van WWplus. Houd er rekening mee dat je de eerste BWW-betaling acht weken na je aanvraag ontvangt.

Om een BWW-uitkering aan te vragen kun je gebruik maken van het aanvraagformulier BWW uitkering.

Verandert er iets in je situatie? Ga je bijvoorbeeld weer aan het werk? Dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Het is daarom belangrijk deze informatie direct middels je persoonlijke online omgeving door te geven.

Loonaanvulling

Loonaanvulling is een aanvulling op je loon. Je kunt voor deze uitkering in aanmerking komen als je aansluitend aan je ontslag of tijdens de duur van je bovenwettelijke uitkering een nieuwe baan hebt geaccepteerd tegen een lager dagloon. Houd er rekening mee dat je de aanvulling na acht weken na je eerste aanvraag ontvangt.

Wil je loonaanvulling aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier loonaanvulling.

Garantie-uitkering

Bij een garantie-uitkering wordt een (eerder) aan je toegekende bovenwettelijke uitkering opnieuw geactiveerd. In verband met een nieuw dienstverband is je bovenwettelijke uitkering geheel of gedeeltelijk beëindigd. Wanneer je uit deze (nieuwe) dienstbetrekking wordt ontslagen en een nieuw WW-recht hebt opgebouwd, maar geen nieuw bovenwettelijk recht, dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een garantie-uitkering.

Gegarandeerd maandelijks inkomen

Heb je ten minste 24 aaneengesloten dienstjaren en behoor je tot een knelpuntcategorie, ben je remplaçant of interne herplaatsingskandidaat? Dan kun je bij ontslag op aanvraag in aanmerking komen voor een gegarandeerd maandelijks inkomen. Je hebt recht op het gegarandeerd maandelijks inkomen tot de pensioengerechtigde leeftijd van 30%, 35% of 37,5% van het laatst genoten bruto maandsalaris inclusief vakantie-uitkering bij Defensie. Het percentage is afhankelijk van je diensttijd. De minimum inkomensgarantie wordt niet verlaagd met de inkomsten uit een eventueel nieuwe betrekking. Ook niet als dit leidt tot een hoger inkomensniveau. Over het gegarandeerd maandelijks inkomen vindt geen pensioenopbouw plaats. Je hoeft niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en je hebt geen sollicitatieplicht.

Overig

Wil je meer weten over bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en opleiding? Kijk dan bij de veelgestelde vragen van WWplus. Is je vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met WWplus via defensie@wwplus.nl of telefonisch op 088 - 605 5130 (openingstijden infolijn 08.30 t/m 17.00 uur).

Ontslag en wachtgeld 2004

Heb je als burgerambtenaar of beroepsmilitair Defensie verlaten en ontvang je nu een wachtgelduitkering op grond van het SBK 2004? Ben je op zoek naar begeleiding en bemiddeling naar ander werk? Neem dan contact op met het Employabilitycentrum bij jou in de regio, dan gaan we kijken hoe onze ‘consulenten arbeidsmobiliteit’ je verder op weg kunnen helpen.

Het verhaal van Melike

Lees het verhaal van Melike